بتن ریزی چیست؟ انواع بتن ریزی + مراحل بتن ریزی
انتشار: دی 19، 1401
بروزرسانی: 03 تیر 1404

بتن ریزی چیست؟ انواع بتن ریزی + مراحل بتن ریزی

بتن ریزی چیست؟ انواع بتن ریزی + مراحل بتن ریزی

چرا که اگر انتقال به درستی انجام نشود، اجزاء آن از یکدیگر جدا می شوند که تأثیری بسیار منفی بر کیفیت آن دارد. همچنین قبل از بتن ریزی باید از روغن کاری تمام قسمت های قالب مطمئن شوید تا باز کردن و جدا کردن مخلوط بتنی از قالب به آسانی انجام شود. بعد از اتمام مراحل بتن ریزی و گذشت مدت زمان (تقریبی) 2 ساعت هادنر را روی بتن پخش کرده و سپس آن را خیس می کنیم. در نهایت از طریق لیسه کردن با ماله های پروانه ای سطحی صاف و صیقلی به وجود می آوریم. شمشه کشی، حذف لبه های باقی مانده از مراحل قبل، پر کردن منافذ، تلاش برای فرو کردن سنگدانه ها به درون بتن و در نهایت ایجاد سطح صاف از مراحل مهم بتن ریزی محسوب می شود.

  • تشت ملات و چرخ های دستی، تجهیزاتی هستند که برای انتقال بتن در حجم ها و فواصل کم مورد استفاده قرار می گیرند.
  • هنگامی که بتن بین زمان گیرش اولیه و زمان نهایی است، در صورت بارش برف و باران ظاهر بتن خراب می شود.
  • در بتن ریزی در هوای سرد باید تمامی مراحل زیر را رعایت نمود و باید سعی شود تا بتن ریزی در هوای معتدل صورت گیرد.
  • پس از اجرای بتن ریزی باید آن را یکدست کنیم مطمئن شویم که هوایی میان لایه های بتن وجود ندارد.
  • استفاده از ویبراتور در حین بتن ریزی به منظور متراکم کردن بتن ضروری است.

این رطوبت اضافی (یا کمبود رطوبت) مقدار رطوبت مازاد (کمبود رطوبت) سنگدانه ها را از حالت اشباع با سطح خشک SSD یا شامل می باشد. خوب است بدانید که ویبراسیون نیز به تجربه و دانش کافی احتیاج دارد، زیرا به کار بردن بیش از حد و غیر منطبق با اصول ویبراتور ممکن است بافت بتن را خراب کند. ویبراتور باید حدوداً ۵ تا ۱۵ ثانیه آرام نگه داشته شود و سپس به آرامی از بتن خارج گردد. لرزاندن بیش از اندازه بتن ، خصوصاً برای بتن های با اسلامپ زیاد كه باعث تفکیک دانه ها می شود، مجاز نمی باشد. ویبراتور ها باید توسط کارگران مجرب مورد استفاده قرار گیرند و حتی الامکان مرتعش کننده بصورت قائم و در اثر وزن طبیعی خود در بتن فرو رود، از اعمال فشار به ویبراتور باید جداً خوداری شود. داخل و خارج کردن ویبراتور در بتن به آرامی و حدوداً با سرعت ۸ سانتی متر در ثانیه صورت گیرد.

بهتر است هنگام استفاده از بتن های پیش تنیده، بتن هایی که در طرح اختلاط خود آب و خاک های سولفاته دارند و همچنین بتن های حاوی سنگدانه های مستعد واکنش های قلیایی، از ضد یخ های کلردار استفاده نکنید. بهترین انتخاب برای دسته های نام برده استفاده از ضدیخ هایی است که بر پایه موادهای دیگری غیر از کلر ساخته شده اند، مثلا استفاده از ضد یخ هایی که بر پایه نیترات ساخته می شوند مانعی ندارد. استفاده از ضد یخ کلر دار در پروژه هایی که در زمان بهره برداری احتمال خوردگی بتن در آن ها زیاد است نیز توصیه نمی شود. بتن ریزی یک عمل پیچیده و مهم است که باید توسط افراد متخصص و با تجربه انجام شود.

تجهیزات مورد نیاز برای بتون ریزی

ویبراتور نیز از دیگر دستگاه های الزامی برای انجام عملیات بتن ریزی است. در حالت کلی حداقل دو دستگاه باید در محل پروژه وجود داشته باشد. که یکی از دستگاه ها به عنوان جایگزینی برای دستگاه اصلی است. عملکرد صحیح این دستگاه ها قبل از بتن ریزی باید مورد بررسی قرار گیرند.

در چه موقعیت هایی به بتن ریزی نیاز داریم ؟

بتن خوب مخلوط شده، کارایی و عملکرد خوبی در حالت های تازه و سخت شده خواهد داشت. در صورت عدم اختلاط مناسب، احتمال رخ دادن مشکلاتی نظیر جداشدگی و آب انداختن پس از بتن ریزی به وجود می آید. در پروژه های بزرگ، محلی برای راه اندازی واحد بچینگ اختصاص می یابد.

5- داخل قالب ها باید کاملاً تمیز و بدون هرگونه مواد اضافی باشد. در صورت وجود مواد زاید مانند خرده چوب آب و… سبب کیفیت نامطلوب بتن خواهد گردید. استحکام و مقاومت هر بنا در مقابل حوادث مختلف مثل زلزله سیل و….

انتقال دهنده بتن چیست و چه انواعی دارد؟

اما در صورتی که مجبور به بتن ریزی در چنین شرایطی شدید، باید همواره حرارت بتن را در دمای بالای پنج درجه حفظ کنید. در شرایط هوای سرد، هیدراسیون در بتن به کندی صورت می گیرد و در دمای صفر درجه نیز این فرآیند به کلی متوقف می شود. این عملکرد موجب خورد شدن سریع بتن، پس از باز شدن قالب می شود. به طور کلی در دمای زیر ۵ درجه، واکنش بین آب و سیمان در مخلوط بتن به کندی صورت می گیرد و این امر موجب کاهش دوام و مقاومت بتن می شود. بنابراین پس از بتن ریزی در چنین شرایطی باید به خوبی از بتن ریخته شده مراقبت نمایید. بتن ریزی ستون ها یکی از مراحل اصلی در ساخت سازه های بتنی می باشد.

مخلوط بتن به شدت تحت تأثیر باران قرار دارد؛ اما این تنها در زمانی می باشد که هنوز زمان گیرش اولیه یعنی ۳۰ دقیقه نگذشته است. هنگامی که بتن بین زمان گیرش اولیه و زمان نهایی است، در صورت بارش برف و باران ظاهر بتن sepanta خراب می شود. این مورد در بتن هایی که مستعد جدا شدن هستند و قادر به متراکم شدن نیستند، صادق نیست.

مرحله ی بعد نوبت به سقف ها و ستون های سازه می رسد که نیاز به قالب بندی و آرماتور دارند. پیش از شروع بتن ریزی سقف، آرماتوربندیتیرچه و بلوکانجام می شود. اصلی ترین عامل تاثیر گذار بر قیمت عیار بتن (سیمان مصرفی) است. در بسیاری مواقع با افزایش فضای مورد نظر، هزینه بتن ریزی کاهش می یابد.